Wat is B1?

B1, duidelijke taal, Jip en Janneke, begrijpelijk schrijven… Hoe zit het precies? De trainers van Zakelijk Schrijven leggen het uit.

Begrijpelijk schrijven

B1 gaat over begrijpelijkheid. Het is een taalniveau en zegt iets over de moeilijkheid. De taalniveaus gaan van A1 tot C2. We gebruiken die taalniveaus om aan te geven hoe moeilijk een tekst is. Taalniveau B1 is voor 80% van de mensen begrijpelijk. Daarom is B1 de norm voor bijvoorbeeld overheidsteksten. In de video leggen we dat verder uit:

Hoe schrijf je B1?

Een tekst op taalniveau B1 is volledig begrijpelijk voor 80% van de lezers. Dat betekent dus dat je eenvoudig moet schrijven. Geen moeilijke woorden, geen lange of complexe zinnen. Dat kan heel lastig zijn. Makkelijk schrijven is voor veel schrijvers moeilijk. Toch kan iedereen leren om te schrijven op niveau B1. Je hebt twee dingen nodig: de richtlijnen én je eigen gezond verstand.

Er zijn tien richtlijnen voor schrijven op niveau B1. Die richtlijnen gaan onder andere over de zinslengte, de zinsbouw, de woordkeus en het gebruik van voorbeelden om ingewikkelde of abstracte onderwerpen te verduidelijken.

(Wil je de tien richtlijnen voor B1 schrijven leren, compleet met veel voorbeelden en praktische tips? Volg dan de online cursus B1 schrijven.)

Meer handige gratis schrijftips?

  • Checklists

  • Videotutorials

  • Schrijftests

  • Infographics

  • #Duidelijkedonderdag

Kenniscentrum Zakelijk Schrijven

Ontdek onze populaire trainingen