Les 7: Show, don’t tell!

Gratis voorbeeld

Vraag

Dat bepaal ik zelf wel?

Bekijk nu eerst de video over het principe: “Show, don’t tell.

Voorbeeld

Hieronder zie je twee tekstfragmenten. Beide fragmenten gaan over een (tweede) eigen woning in een mediterraan land. Toch zijn ze behoorlijk verschillend. Kijk maar: welke spreekt je het meest aan?

Voorbeeld 1:

Voorbeeld 2:

Toelichting bij de voorbeelden

In het tweede fragment is  goed gebruik gemaakt van het principe Show, don’t tell. Er wordt een beeld geschetst en het is aan de lezer om daar zijn of haar (positieve) conclusie uit te trekken. Al lezend krijgt de lezer waarschijnlijk wel zin in een verblijf in dat land van siësta en flamenco.

In het eerste fragment is geen gebruik gemaakt van Show, don’t tell. Integendeel: de schrijver vertelt ons al dat het allemaal fantastisch is. En dat moeten we maar van hem aannemen, want hij geeft er eigenlijk geen onderbouwing bij. De schrijver vindt het misschien wel een van de mooiste landgoederen van Toscane, maar de lezer heeft er geen beeld bij. Deze tekst spreekt daardoor, letterlijk, veel minder tot de verbeelding.

Zelfstudie-opdracht: aan de slag met de oefentekst

Show, don’t tell is een krachtige techniek voor creatievere teksten. Je weet nu wat de techniek inhoudt en hebt gezien hoe het werkt. Tijd om het zelf te proberen!

Zoek in de oefentekst minstens twee plekken waar je deze techniek kunt toepassen. Herken je ergens een ‘etiket’, oftewel een plek waar de schrijver zelf een oordeel geeft? Pas dat aan. Voed de lezer met informatie, zodat de lezer zelf tot de gewenste conclusie komt. Daarbij mag je natuurlijk je fantasie gebruiken.

Heb je ook Persoonlijke feedback bij je cursus gekozen?

Pen bij persoonlijke feedback kopieDan volgt nu een les met een inzendopdracht, waarop je persoonlijke feedback ontvangt van de schrijftrainers van Zakelijk Schrijven.

Heb je geen Persoonlijke feedback gekozen? Dan ga je nu door naar de volgende theorieles. Of kies alsnog voor  Persoonlijke feedback.

Terug naar:Schrijven met inspiratie > Module 2: Creatieve technieken